Op je trouwdag houd je er nooit rekening mee dat je ooit zult gaan scheiden. Je hoopt in elk geval dat het je niet overkomt, want een scheiding is allesbehalve leuk. Het is een emotionele achtbaan die ook nog eens niet bepaald gratis is. Je zult waarschijnlijk schrikken van alle kosten die erbij komen kijken. Daarom kun je maar beter goed voorbereid zijn. In dit artikel lees je welke kosten je kunt verwachten als je gaat scheiden.
Kosten voor een advocaat of scheidingsbemiddelaar
Om een scheiding volgens de regels te laten verlopen heb je allereerst een advocaat nodig. Deze levert voor jullie de benodigde stukken in bij de rechtbank. Advocaten zijn over het algemeen duur. Qua kosten moet je al gauw rekenen op zo’n 150 à 200 euro per uur.
Je kunt ook kiezen voor een scheidingsbemiddelaar in plaats van een advocaat. Het voordeel hiervan is dat deze helemaal gespecialiseerd is in echtscheidingen. Je kunt hierbij ook terecht voor scheiding mediation. Hoe duur dit is hangt af van hoeveel mediation jullie nodig hebben. Een goede tip: als je een rechtsbijstandverzekering hebt, dan worden de kosten van de mediation meestal vergoed.
Advocaatkosten zijn dus over het algemeen hoog. Natuurlijk verschilt dit per situatie. Mochten jij en je partner nog dusdanig goed met elkaar overweg kunnen dat jullie wel een gezamenlijke advocaat willen, dan is dat een absolute aanrader. Hiermee vallen de kosten logischerwijs een stuk lager uit.
Kosten voor de rechtbank
Elke echtscheiding dient via de rechtbank te verlopen. Je betaalt griffiekosten aan de rechtbank om jullie scheiding te laten behandelen. Dit kost doorgaans een kleine 300 euro als jij en je partner gezamenlijk een scheidingsverzoek indienen.
Niet iedereen kan dit bedrag zomaar betalen. Voor deze mensen bestaat er gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een aanzienlijk deel van de rechtbankkosten.
Overige kosten
Afhankelijk van je situatie kunnen er nog wat kosten bij komen. Heb je bijvoorbeeld bepaalde uittreksels nodig bij de gemeente, dan staat daar vaak een klein bedrag tegenover. En in het geval van een erg ingewikkelde scheiding kan het zijn dat een financieel adviseur nodig is. Hetzelfde geldt voor als je een eigen bedrijf hebt. En hebben jij en je partner nog wat meer hulp nodig? Dan zal je nog wat geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld therapie of coaching.