Tijdens het maken van de eerste beplantingsplannen van je nieuwe tuin worden verschillende soorten hagen besproken. Zo is het mogelijk om alles voorafgaand aan het planten vast te leggen. Hoe groter de haag wordt, hoe hoger het budget vaak dient te zijn. De meest populaire haagsoorten in Nederland zijn vaak Taxus, Beuk, Ligustrum of Laurier. Het grote voordeel van deze planten is dat ze bladhoudend zijn gedurende de winter. Dit betekent dat je, ook wanneer het blad begint te vallen, je nog steeds alle privacy hebt in je tuin. Dus wil jij een groene achtertuin vol privacy? Overweeg dan om een Taxushaag te kopen.
Taxus Baccata
De Taxus wordt voornamelijk als afscheiding geplant of gebruikt in voortuinen. Deze kunnen na enkele jaren groei in de meest prachtige vormen gesnoeid worden. Ook zijn deze bladhoudend en bieden net zoals de Prunus in de wintermaanden bescherming.
Fagus Sylvatica (‘Atropunicea’)
De twee meest voorkomende beukenhagen in Nederland zijn gemaakt van een groene (Fagus Sylvatica) of rode beuk (Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’). Beide hagen zijn bladhoudend in de winter maar de bladeren verdorren wel. Wanneer de bladeren tijdens de lente beginnen te groeien, maken de verdorde bladeren plaats voor het nieuwe blad.
Prunus Laurocerasus ‘Rotundifolia’
Deze Laurier staat bekend als echte groeier, hij heeft grote bladeren en na het planten groeit hij explosief. Deze Laurier is bladhoudend en biedt ook in de wintermaanden beschutting. Hij wordt vaak gebruikt als afscheider en in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Beuk of Taxus kies je een Laurier niet voor de vorm of als sierplant.
Kies op basis van de grondsoort
Maak de keuze van je haag op basis van de soort grond in je achtertuin. Je kunt door verschillende bedrijven grondonderzoeken laten doen of deze (deels) zelf uitvoeren. Wanneer je tuin op een zure grondlaag staat (bijvoorbeeld bosgrond) is de beste keus om een Prunus te planten. Zij groeien het beste op zure grond, hier kun je tijdens de herfst ook al de oude bladeren onder leggen zodat dit opgenomen wordt door de grond. Dit scheelt je namelijk afvoer en het wordt omgezet in voeding voor de plant. Meer tips over duurzaamheid in je tuin of hoe je gezellige hoekjes creëert? Lees dan dit artikel!