Een pizza is nog steeds één van de populairste en meest gegeten maaltijden ter wereld, het staat zelfs in de top 10 van meest gegeten voedsel. Eten uit de Italiaanse keuken doet het sowieso over de gehele wereld goed, zo gek is dat natuurlijk ook niet. Italiaanse recepten zijn namelijk erg lekker en je kan ontzettend veel varianten van maken. Toen Italiaanse immigranten in de 19e eeuw de overgang maakte naar de Verenigde Staten namen ze de Italiaanse keuken natuurlijk ook mee. Het is dan ook logisch dat er in Amerika ook veel Italiaans wordt gegeten, echter zijn veel recepten de laatste eeuw veranderd. Zo is mac ‘n cheese ontzettend populair in Amerika, terwijl de Italianen er met afschuw naar kijken. Ook de Pizza heeft in Amerika een flinke makeover gehad, maar op welke gebieden is deze nou anders geworden?
De authentieke Italiaanse pizza
De Italiaanse pizza staat bekend om de krokante dunne bodem, de verse tomatensaus en de mozzarella kaas. Deze drie producten vormde jarenlang de basis en hebben samen ook de naam pizza Margherita, deze staat ook wel bekend als de kale pizza en is vernoemd naar de toenmalige vrouw van de Italiaanse koning Umberto I. Op deze pizza kunnen ontelbaar veel andere ingrediënten worden gelegd waardoor het een hele andere smaak krijgt. In de 17e eeuw werd er voor de eerste keer over een pizza gesproken, dit was in het Italiaanse Napels. Echter is gebleken dat er honderden jaren daarvoor al vormen van pizza bestonden.
De Napolitanen zijn zeer trots op hun pizza, het deeg voor de pizzabodem wordt dan ook met een speciale techniek gekneed, alleen de handen mogen hierbij worden gebruikt.
De Amerikaanse pizza
Sinds in 1905 de eerste pizzeria in de Verenigde Staten in hartje New York werd geopend is de pizza veel veranderd. Hoewel de echte authentieke Italiaanse pizzeria’s nog volgens oud recept de pizza’s klaar maken hebben voornamelijk de grote Amerikaanse franchise bedrijven de pizza wat aangepast. De grootste verandering zitten in de bodem, Deze is een stuk dikker en zachter dan de Italiaanse pizza. Ook de rand van de bodem is vaak heel dik en krult wat omhoog, deze bodem wordt soms zelfs gevuld met nog meer kaas of een hotdog. Een andere eigenschap waar de Amerikaanse pizza zich onderscheid is het formaat, sommige hebben het formaat van een vrachtwagenband. De Amerikaanse pizza heeft zich in de loop van de jaren ook verspreid naar andere delen van de wereld, een goed voorbeeld zijn de Big American pizza’s van het duitse merk Dr. Oetker.
Nederlandse fabrikant
Nederlandse bedrijven spelen hier ook op in, een goed voorbeeld is Monte Pizza Crust. Zij maken zowel Italiaanse als Amerikaanse pizzabodems, verder zijn ze ook niet bang om met de tijd mee te gaan aangezien ze sinds kort ook pizzabodems van groente maken.