Het onderhouden van een weelderig, groen gazon tijdens de zomer kan een uitdaging zijn met de hitte en de droogte. Door in de herfst proactieve maatregelen te nemen, kun je het gazon echter voorbereiden op de winter en eventuele schade tot een minimum beperken. Hier zetten wij in vijf eenvoudige stappen uiteen om je gazon klaar te maken voor de winter. Lees verder voor meer informatie!

Repareren van gazonschade

Zoals elke doorgewinterde tuinier weet, is een van de moeilijkste aspecten van een gezond gazon het omgaan met bruine of kale plekken. Deze plekken kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals ziekte, droogte en veel voetverkeer. Als ze niet worden behandeld, kunnen bruine vlekken zich snel verspreiden en een voor het overige gezond gazon te gronde richten. Het goede nieuws is dat er een paar eenvoudige stappen zijn die u kunt nemen om van bruine vlekken af te komen en jouw gazon in zijn oude glorie te herstellen. Zet eerst het getroffen gebied af en verwijder al het oude gras en puin. bestel vervolgens graszoden of graszaad en leg dit op de kale plekken. Tenslotte geeft u het gebied regelmatig water en houdt u het in de gaten voor tekenen van nieuwe groei. Met een beetje geduld en zorg ziet uw gazon er in een mum van tijd groen en weelderig uit.

Bemesting van jouw gazon is belangrijk om het groen en gezond te houden. De herfst is een goed moment om het gazon een à twee keer te bemesten omdat de voedingsstoffen het gras zullen helpen zich te herstellen van de zomerschade en zich klaar te maken voor de winter. Vermijd echter overbemesting, want dit kan schadelijk zijn voor het gras doordat het ongecontroleerde groei veroorzaakt en het gras verzwakt. Mulchen is een goed alternatief voor overbemesting, omdat het een natuurlijke meststof aan het gazon toevoegt zonder het gras te beschadigen.

Het is echter ook belangrijk om te weten dat elk gazon een specifieke samenstelling van meststoffen nodig heeft – er is geen universele meststof. Het type gazonmest wordt gekozen afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van het gazon, het bodemtype en het seizoen. Een gazon dat veel wordt gebruikt, kan bijvoorbeeld een andere meststof nodig hebben dan een gazon dat vooral voor de show wordt gebruikt. Evenzo zal zandgrond een andere meststof nodig hebben dan kleigrond. En ten slotte moet je de bemesting aanpassen aan de lente, de zomer, de herfst of de winter.

Laat het ademen

Het is belangrijk om het gras een kans te geven. Verwijder in de herfst bladeren van de grond zodat het kan ademen! Doet je dat niet, dan zal er schimmel of mos in de plaats komen.

Maaien

Het gras maaien is een essentieel onderdeel om het gazon mooi te houden en ervoor te zorgen dat je niet eindigt met een nachtmerrie van onderhoud, zoals ik heb gedaan. Naar mijn mening (en volgens de meeste mensen) is de beste tijd om je gras te maaien net nadat het stopt met groeien, maar voordat de vorst de schoonheid ervan ontsiert dit seizoen! Wees wel voorzichtig- als we het hebben over maaien aan het begin van de herfst, maai dan lager dan normaal, want onze sneeuwval in oktober zal de topgroei belasten en ziekten veroorzaken zoals grauwe schimmel of nog erger -sneeuwschimmel!

Verklein de kans op winterschade

Om te voorkomen dat je gazon bevriest tijdens het koude seizoen, kun je het beste niet over een bevroren of besneeuwde straat lopen. Voetafdrukken van mensen die daar eerder zijn geweest, kunnen grote gele vlekken achterlaten op plaatsen die meer zijn blootgesteld dan andere – vooral als ze door gras hebben gelopen dat ook bevroren zal zijn onder hun voeten! En vergeet niet al die sneeuwpoppen die u vorige kerst hebt gemaakt; het is nu niet bepaald het moment waarop we willen dat ze weer tevoorschijn komen…

Met deze 5 trucs verminder je het risico op beschadiging van jouw gazon tijdens het koude seizoen aanzienlijk, zodat je het hele jaar door minder onderhoud nodig hebt voor een groene tuin.