Condensvorming op de binnenkant van de ramen in huis kan als mogelijke waarschuwing dienen voor andere problemen in huis. Condens wijst vrijwel altijd op een te hoge luchtvochtigheid in huis. Helaas is het met de luchtkwaliteit van de meeste woningen in ons land slecht gesteld. Dit heeft veel gevolgen voor de gezondheid. Bij een ongezond binnenklimaat kan men sneller ziektes ontwikkelen en meer problemen ervaren met allergieën. Het is daarom zaak om goed bij te houden wanneer de condens ontstaat of dit vanzelf oplost en of dit reden is om in te grijpen. Hierbij is het allereerst van belang om de oorzaak van de condensvorming vast te stellen. Want wat wil condens in huis precies zeggen? We zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje.
Té goede isolatie
Bestaat er iets als té goede isolatie? Jazeker! Juist in nieuwbouwwoningen, waarbij er veel aandacht wordt geschonken aan isolatie, zien we veel problemen met condensvorming. Dit komt met name doordat er zó goed geïsoleerd is in huis, dat vocht geen enkele kant meer op kan. Daarom moet er juist in die woningen extra geventileerd worden. Hierbij kun je het best voor een decentraal ventilatiesysteem kiezen. Het is een illusie om te denken dat enkel de ramen en deuren tegen elkaar openzetten voldoende zal zijn.
Slechte ventilatie
Condensvorming ontstaat vrijwel altijd door te weinig ventilatie. Dit kan zijn omdat bijvoorbeeld de afzuigkap in de keuken niet werkt of omdat er gewoonweg te weinig gelucht wordt in huis. Daarom is het belangrijk om meer aandacht aan het afvoeren van vervuilde lucht (en binnenhalen van schone lucht) te besteden. Hierbij is het slim om niet alleen wat vaker de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, maar ook om in goed ventilatiesysteem te investeren.
Laat de luchtkwaliteit meten
Twijfel je over de luchtkwaliteit in jouw woning? Laat dan een professionele meting uitvoeren. Zo weet je zeker of de luchtkwaliteit voldoet en of hier nog iets aan veranderd moet worden. Je kunt hierbij de hulp inschakelen van de bedrijven die dergelijke metingen uitvoeren. Zij kunnen niet alleen de meting uitvoeren, maar ook met een advies komen. Zo weet je zeker wat je wel en niet moet doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Mogelijke gevolgen van condensvorming in huis
Maar is condensvorming in huis nu echt zo schadelijk? Als het incidenteel een keer gebeurt, dan zal dit weinig effect hebben op de gezondheid. Wel is condensvorming vaak een teken van slechte ventilatie. Wanneer dit niet tijdig wordt aangepakt, kan dit veel problemen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schimmelvorming. Dat is zeer slecht voor de gezondheid én het wooncomfort.
Daarom is het belangrijk om de oorzaak van de condensvorming zo spoedig mogelijk aan te pakken en het probleem op te lossen. Op die manier weet je zeker dat de gezondheid er niet onder gaat lijden. Je schakelt hierbij het best een ervaren vochtspecialist in. Deze weet precies te vertellen wat er nodig is om condensvorming in de toekomst te voorkomen en problemen te vermijden.