In Nederland wonen zo’n 1,2 miljoen mensen met diabetes. Daarvan hebben zo’n 250.000 personen diabetes zonder dat ze het zelf weten. Er zijn typen diabetes te onderscheiden, type 1 en type 2. De diagnose voor diabetes type 1 komt in allerlei leeftijden voor. De diagnose diabetes type 2 komt vooral voor bij mensen boven de 40 jaar en wordt soms ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Afhankelijk van de ernst van de diabetes vorm, zul je gezonder moeten gaan leven of eventueel medicijnen of insuline gaan gebruiken.
Hulpmiddelen voor diabetes patiënten – de prikpen
Hoewel diabetes niet te genezen is, zijn er wel heel veel hulpmiddelen te verkrijgen die de ziekte wat verlichten. Om te beginnen moet iedereen met diabetes regelmatig zijn/ haar bloedsuiker meten. Dit is te meten door het bloed te onderzoeken. Meestal gebeurt dit door met een prikpen een druppeltje bloed uit de vinger te krijgen en dit druppeltje bloed op te vangen en te testen.
Hulpmiddelen voor diabetes patiënten – teststrips en glucosemeter
Zo’n druppeltje wordt vervolgens op een teststrip in een bloedglucosemeter gelegd. En dan meet de bloedglucosemeter de hoogte van je bloedsuiker. Elke glucosemeter heeft zijn eigen type teststrip nodig. Na een paar seconde verschijnt te glucosewaarde in beeld. Is de waarde goed, dan is het klaar. Is de waarde te laag, dan zal er insuline gespoten worden.
Hulpmiddelen voor diabetes patiënten – de insulinepen
Voor het spuiten van insuline kun je een insulinepen gebruiken. In sommige gevallen is een insulinepomp meer geschikt. Zo’n pomp geeft dan via een naaldje in je buik constant een beetje insuline af. Meer gebruikelijk is dus de insulinepen. Het is een soort injectiespuit, die soms al vooraf is gevuld. Op de insulinepen zit een naald waardoor de insuline loopt en ingebracht wordt. Door insuline in te brengen wordt de bloedglucosewaarde weer verhoogt en kun je als patiënt weer verder gaan met je bezigheden.