Varkens zijn enorm leuke, intelligente en gezellige huisdieren, maar je hebt wel wat kennis en ruimte nodig om ze goed te kunnen verzorgen. In dit artikel vertelt Dierenkliniek ‘t Leijdal je alles wat je moet weten over het houden van varkens.
Groepsdieren
Net als heel veel dieren, en net als mensen, zijn varkens groepsdieren. Het is dus niet verstandig om varkens alleen te houden. Zet minimaal twee varkens bij elkaar, zodat ze voldoende sociaal contact kunnen hebben met hun soortgenoten. Heb je een paar mannetjes? Zet er dan geen vrouwtje meer bij, dan zullen de hormonen het namelijk al snel overnemen en zullen ze gaan vechten om de hand van het vrouwtje en dan worden ze agressief.
Als je volwassen dieren samen zet, let er dan op dat ze eerst even aan elkaar moeten wennen. Zet ze daarom niet direct bij elkaar, maar zet ze eerst in twee verschillende hokken, met gaas ertussen. Zo kunnen ze elkaar onderzoeken, zonder dat ze elkaar in de haren vliegen.
Omgeving
Varkens hebben een ruime omgeving nodig om in op zoek te gaan en te kunnen rondneuzen. Reken daarom per varken op een buitenverblijf van minimaal 10 vierkante meter. Zorg hierbij ook voor voldoende beschutting, varkens hebben weinig haar, waardoor ze veel isolatie in de winter, maar ook schaduw in de zomer nodig hebben. Zorg daarom voor een of twee bomen langs het verblijf. Zet deze net buiten het verblijf, zodat de varkens zich niet tegoed doen aan de boom zelf. Ook een klein modderbad, waar de varkens lekker in kunnen badderen bij warm, zonnig weer is een must.
Voor de stal moet je per varken op een oppervlakte van minimaal zes vierkante meter zorgen. Zorg ervoor dat dit een droge warme ligplaats is en denk er dus aan dat ze hier echt goed beschut zijn voor weer en wind. Zorg voor een goede, dikke laag stro waar ze in kunnen liggen.
Voeding
Varkens zijn in principe alleseters, maar dat betekent niet dat je ze vrijwel alles kunt voeren. Geef je varken bijvoorbeeld niet te veel brood, hierdoor kunnen ze namelijk een calciumtekort krijgen. Geef ze ook geen varkensvoer bestemd voor landbouwvarkens, want dat is voor hobbyvarkens vaak veel te rijk aan voedingsstoffen. Geef je varken voldoende ruwvoer, zoals gras, hooi en groentes en vul dit aan met fruit en eventueel varkensbrok.
Als laatste zijn varkens grote drinkers. Zorg er daarom voor dat je altijd een grote watertrog hebt staan en dat je deze regelmatig verschoont en aanvult. Houd de drinkplek en badplaats apart, dat is beter voor de hygiëne.